12. Ciasto jogurtowe z mąki żytniej z owocami

Ciasto jest puchate, słodkie i na prawdę przepyszne! Pamiętajcie, że wszystko odmierzamy w kubeczku po naszym jogurcie.

Ciasto jogurtowe

Składniki:
1 kubeczek rzadkiego jogurtu naturalnego (ja użyłam 250g Tola + Wapń z Biedronki);
1 kubeczek (ten po jogurcie) oleju rzepakowego;
2,5 kubeczka mąki żytniej i 0,5 kubeczka mąki pszennej (może być tylko pszenna);
1 kubeczek cukru;
cukier wanilinowy;
3 jajka;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
owoce do dekoracji (ja użyłam kiwi i ananasa, bo akurat to miałam pod ręką).

Przepis:
1. Wszystkie suche składniki (cukier, cukier wanilinowy, mąka) wsypujemy do jednej miski;
2. Do drugiej miski wlewamy jogurt, olej i wbijamy jajka. Mieszamy delikatnie łyżką;
3. Masę mokrą wlewamy do masy suchej i mieszamy łyżką;
Uwaga! Do tego ciasta nie używamy miksera!
4. Ciasto dekorujemy owocami według uznania;
5.Masę przekładamy do wysmarowanej margaryną (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy i wstawiamy do piekarnika na 60 minut w 180 stopniach (ja ustawiłam najpierw tryb dół na 30 minut, potem góra-dół). Jeśli jogurt był gęsty to ciasto trzymamy 45-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem – jeśli będzie suchy to znaczy, że ciasto jest gotowe.
Smacznego :)
Ciasto jogurtowe piekarnik

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.